YÖRÜK ENSTİTÜSÜ KURULMASI AKP VE MHP OYLARI İLE REDDEDİLDİ

16.11.2022

CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun 23’üncü maddesinin (d) bendine yapılacak düzenleme ile Akdeniz Üniversitesi bünyesinde “Yörük Araştırmaları Enstitüsü” kurulması amacı ile verdiği kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşüldü. Teklif sahibi Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, Genel Kurulda yaptığı konuşmada şunları ifade etti;

YÖRÜK-TÜRKMEN KÜLTÜRÜNÜ GELECEĞE TAŞIMALIYIZ

“Kültür toplumların vazgeçilmezidir, birlikteliğidir, dayanışmasıdır, kardeşliğidir. Kültürünü kaybeden bir toplum geleceğini kaybetmiş demektir, yok olup gider. Biz de tarihten gelen kültürlerimizi yaşatma gayreti içerisindeyiz. Bu anlamda, hem Orta Asya'daki hem oradan Türkiye'ye gelen Yörük ve Türkmenler yüzyıllardır Türk kültürünün, Türkmen kültürünün vazgeçilmezleridir. Bu nedenle biz Yörük ve Türkmen kültürünü dün olduğu gibi bugün de yaşatmak, geleceğe taşımak zorundayız.

Akdeniz Üniversitesinde kurulacak bir Yörük Türkmen enstitüsü bu kültür hakkında bilimsel yanlarıyla da gerekli araştırmaları yapacaktır. Bir Yörük Türkmen enstitüsüne ihtiyaç olduğu için bu kanun teklifini verdim.

Türkiye'de 1.200 civarında Yörük Türkmen derneği var, 22 tane Yörük Türkmen federasyonu var, 2 tane Yörük Türkmen konfederasyonu var, 1 tane de birlik var. Her yıl bu 1.200'ün üzerindeki dernek Yörük Türkmen şölenleri düzenliyorlar. On binlerce vatandaş bu festivallerde kültürlerini yaşatmanın heyecanını yaşıyorlar, sevincini yaşıyorlar. Bu kadar geniş bir kesimi kapsayan böyle bir kültürün geleceğe taşınmasının yolu bilimsel açıdan da bu kültürün takip edilmesi, araştırılması bir zorunluluktur.

"Turfanda" kelimesini duymuşuzdur. Artık, seralar sayesinde her mevsimde meyve, sebze yetiştiriliyor ama benim gençliğimde turfanda meyve ve sebze yetiştirme mücadelesi verilirdi. Turfanda, Orta Asya'da bir bölgenin ismi ama bu bölgenin özelliği deniz seviyesinden 60 metre daha düşük olması yani rakımı -60 ama orada yeterli su yok. Atalarımız 35 kilometre uzaklıktan, yerin 100 metre derininden tünel kazarak o ovaya su getiriyor, kışın meyve, sebze yetiştiriyor. Hem kendi ihtiyacını karşılıyor hem de ihraç ediyor ve o "turfanda" bizim kültürümüzde, erken yetiştirilen meyve ve sebze olarak tarihe geçiyor.

Turfandayı bilmeyen vatandaşlarımız "Turfanda nedir?" dediğin zaman "Erken yetiştirme." diyordu ama ismi niye turfanda, bilmiyordu. Bu işte bilimsel bir çalışmanın sonucu ortaya çıkarılabildi. Yörüklerin, Türkmenlerin kültüründe olan, yaşanmışlıkları olan bu tür değerleri yaşatmak için bir enstitüye ihtiyaç vardır.”

YÖRÜK ENSTİTÜSÜ KURULMASI AKP VE MHP OYLARI İLE REDDEDİLDİ

Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Yörük Enstitüsü kurulmasına dair verilen kanun teklifi AKP ve MHP oyları reddedildi. Teklif sahibi CHP’li Zeybek, oylama sonrası yaptığı açıklamada şunları belirtti; “Kadim Yörük-Türkmen Kültürünün bilimsel araştırmalarında öncü olması için kurulmasını teklif ettiğimiz Yörük Enstitüsü, ne yazık ki AKP ve MHP oyları ile reddedildi.Siyasi iktidarın bu ülkenin kültürel ve bilimsel gelişimine katkı sağlayacak önerilere bile tahammülünün olmadığını görmüş olduk. Ancak seçimden sonra halkın iktidarında bu konunun hayata geçmesi için tekrar elimizden geleni yapacağız, Yörüklere ve tarihe karşı olan sözümüzü tutacağız.”