ERDEM, YENİ AÇIKLANAN ASGARİ ÜCRETİ DEĞERLENDİRDİ

21.06.2023


Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, bugün mecliste yaptığı açıklamada hükümetin seçim öncesi vatandaşa verdiği sözleri yerine getirmediğini söyledi. Yeni asgari ücret zammını eleştiren Mustafa Erdem, ülkede emekçilerin açlık sınırı altında yaşadıklarını belirtti.

“SEN YARATTIN, SEN ÇÖZ”

Erdem “28 Mayıs’ ta düzenlenen seçimlerin üzerinden nerdeyse 1 ay geçmiş durumda. Milletimiz sandıkta bir irade gösterdi ve 21 yıldır ülkeyi yöneten iktidara yine yetki verdi. Bu yetkiyi verirken 21 yıldır ülkeyi neredeyse bir uçurumun kenarına sürükleyen, ülkeyi her alanda bir sorun yumağı haline getiren iktidara adeta, ‘bu sorunları sen yarattın, sen çöz’ dedi.

“Şimdi, seçim öncesi bol bol vaatlerde bulunan iktidardan vatandaş çözüm bekliyor.” açıklaması dikkat çekti.

“ASGARİ ÜCRETLİ YOKSULLAŞMAKTA”

Asgari ücretin artık ülkede ortalama bir ücret olduğunu vurgulayan Mustafa Erdem, “Ülkede doğrudan 8 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ülkenin yarısını ilgilendiren bir asgari ücret artışı konusu var. Cumhurbaşkanımız seçim öncesi çalışanların yüksek enflasyon karşısında ezdirilmeyeceğinin sözünü vermişti. Yeni asgari ücret net 11 bin 402 lira olarak açıklandı. Bizim CHP olarak önerimiz 15 Bin liraydı. Buradan tüm vatandaşlarımıza açıklanan asgari ücretin hayırlı olmasını dilerken, yeni fiyat artışlarına karşı iktidarı da uyarıyorum.” dedi.

Her asgari ücret açıklaması sonrası gelen zamların vatandaşı bezdirdiğinden bahseden Erdem, daha mazota yeni gelen zammın temel gıda ürünlerine zam olarak yansımasının yaşanmadığını söyledi. Asgari ücret daha çalışanın cebine girmeden eriyor diyen Erdem, “Zaten ülkenin neredeyse tamamı asgari ücretli seviyesine geldi.  Bu ülkede ücretliler her gün alım gücünü kaybetmekte ve hızla yoksullaşmaktadır.” dedi.

AKP’nin İktidara geldiği 2002 yılında, bir asgari ücretle 7 çeyrek altın alınırken, 2023 yılındaki bu asgari ücret ile 4,7 çeyrek altın alınabilmekte diyen Erdem, bunun da şimdilik olduğunu söyledi.

Mustafa Erdem “Oysa Asgari ücret konusunda olması gerekenin; gerçek enflasyon karşısında, dolar kuru karşısında, asgari ücretin yaşadığı bütün kayıpların giderilmesi ve insanca yaşam seviyelerine getirilmesidir” dedi. Erdem, Açlık sınırının 10 bin 360 lira, yoksulluk sınırının 33 bin 750 lira olduğu bir ülkede açıklanan asgari ücretin söz konusu insanca yaşam seviyesinden çok uzak olduğunu vurguladı.

“EMEKLİLERİN BOYNU BÜKÜK”

Aynı durumun emekliler için de geçerli olduğunu vurgulayan Erdem, “Emekliler zaten aldıkları ücretle adeta bir yaşam savaşı verirken; bu iktidar yine, emeklinin boynunu torunlarının önünde eğdirmiştir.” dedi.

Erdem sözlerine şöyle devam etti: “Seçim öncesi genel başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’ nun emekliye bir sözü vardı. ‘Kurban Bayramı’nda 15 bin TL İkramiye’ sözü. Emeklinin boynunu torunlarına karşı eğdirmeyeceğim diyordu genel başkanımız. Sayın Cumhurbaşkanı da emeklinin bayram ikramiyesini artıracağının sözünü veriyordu. Gelin görün ki bayram öncesi emeklimize yine 2 bin lira reva görüldü. Bu iktidar yine, daha 1 ay dolmadan tüm sözlerini unuttu. Vatandaşımız aldıkları bu ücretle nasıl geçinecek; nasıl bayram yapacak. Küçükbaş kurbanlık 6-8 Bin TL arası. Büyükbaş kurbanlık 80 Bin liradan başlıyor.1 kilo baklava 300 liranın, 1 kilo çikolata 200 liranın üstüne çıkmış.”

“TATİL BİZİM VATANDAŞA HARAM”

Bu ülkenin çalışanlarının kendi ülkesinde tatil yapamadığını belirten Erdem, “Ben Antalya Milletvekiliyim. Antalya’ ya gelen turist sayısı yılın ilk 5 ayında 4 milyona yaklaşmış. Değer kaybeden Türk Lirası karşısında başka ülke vatandaşları cennet vatanımızın sefasını sürerken; bizim vatandaşımız bırakın bir otelde konaklamayı 4 kişilik bir aile ile otobüs bileti alamaz konuma gelmiş, yani bayram bizim vatandaşımıza yine haram.” dedi.

İktidara seslenerek, “Biz olsaydık, bu sorunları çözecektik. 15 bin lira, bugün emeklinin hesabında olacaktı. Vatandaş yetkiyi size verdi ve sözünüzde durmanızı bekliyor” diyen Erdem; Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri olarak, seçim öncesi verilen tüm sözlerin takipçisi olacaklarını, vatandaşın açlık ve sefalet içinde yaşamasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi.