MANAVGAT YANGIN MAĞDURLARINA EVLERİ EKSİK Mİ TESLİM EDİLİYOR?

11.11.2022

CHP’li Özer, Çevre Bakanlığı bütçe görüşmesinde Bakan Kurum’a Manavgat yangını mağdurlarına teslim edilen evlerdeki eksikleri sordu. Özer, “Öğrendiğimize göre işçilik ve malzemeler kötü, yamaç arazide istinat tedbirleri alınmamış. Bu evlerin sağlamlığı konusunda sizin verdiğiniz garanti nedir?”


CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bütçe görüşmelerinde TOKİ tarafından Manavgat yangını mağdurları için yapılan evlerle ilgili iddiaları dile getirdi. Teslim edilen evlerde kullanılan malzemenin ve işçiliğin kötü olduğu, vatandaşların eksikleri kendi imkanlarıyla tamamlamaya çalıştıklarını belirten Özer, “Evlerde herhangi bir hasar gerçekleşmesi durumunda Bakanlığınız sorumluluk üstlenecek mi?” diye sordu. Bakan Murat Kurum’u sunumundaki "Yeni yuvalara kavuşan milletimizin mutluluklarına şahit olmanızı dilerim" ifadesine de dikkat çeken Özer, “Sayın Bakan, sanırım, insanlar sizin söylediğiniz kadar mutlu değil” dedi.

VATANDAŞ 200-700 BİN BORÇLANDIRILDI

CHP’li Özer’in konuşmasındaki başlıklar ve Bakan Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:

·Bakanlığınız yangında evlerini, ahırlarını, depolarını kaybedenler için yeni yapıların yapılması yönünde TOKİ’yi devreye soktu. Sayılarda yanlışlık varsa lütfen düzeltin, toplamda 1.192 yapı için bir yılda tamamlama sözü verildi, 255 kişiyle sözleşme imzalandı ve yangının üzerinden yaklaşık bir buçuk yıl geçmesine rağmen evlerin 177'si sahiplerine teslim edildi. Bölgedeki köylülerin söylediğine göre mallarını, hayvanlarını kaybeden bu insanlar TOKİ'ye en az 200 bin lirayla 700 bin lira arasında borçlandırıldı yani hiçbir şey bedelsiz yapılmadı.

EVLER EKSİKSİZ DİYE İMZA ATTIRILIYOR

·Öğrendiğimize göre bu evlerdeki işçilik ve kullanım malzemeleri kötü. Örneğin, kapılar pervaz yerinden sökülecek ve çıkacak kadar kalitesiz. Eksikliklere ve kötü işçiliğe rağmen evlerin teslim edildiğine dair vatandaşlar imza atıyor. Vatandaş eksiklerini kendi çabası ve imkânıyla yapıyor. Yamaç arazide inşa edilen evlerin önlerine istinat tedbirleri dahi yapılmadan teslim edilmiş. Yani bir toprak kaymasında evler, insanlar risk altında. Sanırım, insanlar sizin söylediğiniz kadar mutlu değil. Sizin bu evlerin sağlamlığı konusunda verdiğiniz garanti nedir? Evlerde herhangi bir hasar gerçekleşmesi durumunda Bakanlığınız sorumluluk üstlenecek mi?

YANGINDAN DERS ÇIKARILDI MI?

·Bir başka önemli nokta ise, yangından ders çıkarıldı mı? Yaz aylarında sıcaklığın 40 ile 50 derece arasında seyrettiği bölgede ve benzeri yerlerde olası yangınlara yönelik neler yapılması gerektiği konusunda Bakanlık olarak, ilgili diğer kurumlarla ortaklaşa bir plan yaptınız mı? Köylere yangın söndürme istasyonları kuruldu mu? Yangın göletleri sayısı artırıldı mı? Birçok köy yolu dar olduğu için, söndürme araçları ulaşımda sorun yaşamıştı, bunlarla ilgili bir çalışma oldu mu? Köylülere yangın söndürme eğitimleri verildi mi?






**KUTU***


SARIKAVAK DERESİNDE DENETİME DEVAM EDİLDİ Mİ?


CHP’li Özer komisyondaki bütçe görüşmesinde Bakan Kurum’a Kurşunlu Şelalesi'ni besleyen Sarıkavak Deresi'ndeki kirliliğe dair de sorular yöneltti. Özer, konuyla ilgili verdiği önergeyi ve gelen yanıtı hatırlatarak şunları söyledi:

·Geçen haziran ayında çevredeki bazı tohum ve fide firmalarının kimyasal atıklarını dereye dökmeleri nedeniyle kirlilik yaşandığı, gri ve bulanık renkli derenin tarımsal sulamada ya da hayvancılıkta kullanılamadığı, balıkların ölmesine neden olan pisliğin Kurşunlu Şelalesi'ni tehdit ettiği, Tarım ve Orman Bakanlığının incelemesinde kirliliğin gözlendiği ancak Bakanlığınızın incelemesinde sonucun temiz çıktığı iddialarına ilişkin size bir önerge vermiştik. Çünkü deredeki kirlilik çekilen görüntülerde açıkça görülebiliyordu.

·Ağustosta sizden yanıt geldi, il müdürlüğü personeli tarafından söz konusu dere ve civarındaki tesislerde gerekli denetimlerin yapıldığı ama derede su akışı olmadığı için dereden numune alınamadığı, işletmelerin dereye herhangi bir atık bırakmadığı yönünde bir bulguya rastlanmadığı ifade edildi. Ayrıca, Bakanlığınızın görev yetkilerinin kapsamında il müdürlüğünüzce denetimlere devam edileceği, ilgili yönetmeliklere aykırı bir durum tespit edilirse idari işlem uygulanacağı belirtildi.

ÇEVREYE ZARARLI KAÇ TESİSE CEZA VERİLDİ?

·Sayın Bakan, Bakanlığınızın görev ve yetkileri kapsamında Sarıkavak Deresi'nde denetimlere devam ettiniz mi? Dereden numune alınabilecek su akışına denk gelinmiş midir? Eğer dere civarındaki tesislere dereye atık bıraktığı yönünde bir ize rastlanmadıysa denetim yapan personeliniz deredeki kirliliğin oluşumu nedeniyle ilgili herhangi bir rapor hazırlamış mıdır, böyle bir rapor varsa durum nedir?

·Ayrıca, Antalya'da son bir yılda kaç tesis çevreye, doğaya, canlılara zarar verdiği nedeniyle denetime tabi tutulmuştur? Kaç tesiste Çevre Kanunu ve ilgili yönetmeliklere aykırı bir husus tespit edilerek idari para cezası uygulanmıştır? Bu tesisler hangileridir; cezaları, gerekçeli hususları nelerdir? Denetimler ve cezalar sonucu kaç tesis mevzuata uygun hâle getirilmiştir?